Хубаво е, че министърът на енергетиката се вслушва в предложенията

...
 Хубаво е, че министърът на енергетиката се вслушва в предложенията
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Хубаво е, че министърът на енергетиката се вслушва в БСП, но решенията са на парче

 _2024 izbori_v013

 

„ Хубаво е, че министърът на енергетиката се вслушва в предложенията на Българска социалистическа партия и даже ги показа пред миньори и енергетици в Раднево. Както го приканих преди месец, два блока на държавния Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ се включват с негова заповед на контролирания пазар в идващия регулаторен интервал. Това ще подсигурява работата на топлоцентралата и изкупуването на в допълнение количество въглища от Мини „ Марица-изток “. “

Това съобщи на среща в Стара Загора Драгомир Стойнев, лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ за 27 МИР.


По време на срещата с жители, на която участваха и претендентите за евродепутати от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев и Александър Симов, положението на енергетиката и ориста на комплекса „ Марица изток “ бяха в центъра на полемиките.


Същият ден на среща в Раднево министърът на енергетиката от служебното държавно управление Владимир Малинов съобщи, че ще предложи ранно пенсиониране, като в петгодишен интервал преди навършване на пенсионна възраст миньорите ще получават 80% от работната си заплата, в случай че останат без работа. Това е едно от главните оферти на Българска социалистическа партия, залегнало в предизборната ѝ стратегия.


„ Това, несъмнено, са положителни ограничения, само че оповестени няколко дни преди изборите. Какво ще бъде след изборите обаче? Очаквам този или идващ министър на енергетиката да се срещнат и с другите ограничения на Българска социалистическа партия за избавяне на Маришкия басейн. И с цел да не продължаваме с решения на парче, отново след изборите, е необходим народен политически консенсус сред всички парламентарно показани сили във връзка с Зелената договорка и дейностите на страната ни пред Европейска комисия “, съобщи Драгомир Стойнев. Според него този консенсус би трябвало да стои надалеч от сделките сред НПО-та и ръководещи, от бизнес планове за асимилиране на средства и други частни ползи.


Успокояването на духовете предизборно с информацията, че 150 000 милиона лв., отпуснати с кредитна линия от БЕХ, ще са по сметките на сдруженията още на следващия ден за погашение на заплати, обезпечаване за естественото им действие и рекултивация обаче повдига доста въпросителни, считат от Българска социалистическа партия.


Министърът и управлението на БЕХ би трябвало да отговорят усилва ли се задлъжнялостта на сдруженията в системата на енергетиката към шапката БЕХ. Част от кредитната линия е обезпечена със средствата от комерсиална банка, което слага въпроса за финансовото положение на самия БЕХ.
„ Основният въпрос обаче е дали работата на парче и предизборните ходове не подсказват, че към момента ръководещата сглобка в действителност не знае какво да прави в Маришкия басейн? “, сподели Драгомир Стойнев.
Кандидатите за евродепутати подчертаха в позицията си, че в Екологичен потенциал и пред Европейска комисия ще бъде чута и регистрирана единна национална позиция. Според Стойнев е нужна и съгласуваност на позициите сред всички страни членки на Европейски Съюз, които упорстват за предоговаряне на параметрите на Зелената договорка.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР